To handle yourself , use your head , to handle others , use your heart

Saturday, April 30, 2011

01012011




Assalamualaikum =)


hai guys..ari nieh sya nak share something pasai tsf ..err..TSF ok ? ..act,post nieh khas untuk tsf ..

yess tsf ...im already fall in love with you..ambil mase yg sgt lame untuk sya jatuh cinta dgn awak..sjujur-jujurnya..tak pernah sya rase mcm ...(smiling pliss )...secret la guys ..malu + segan gile nak share nieh..haha..sya tahu ade geng + membe + kekawan yg always view sya pnye blog ..thanx korang ! sayang korang jge ..



tsf , nieh ade lagu yg sya suke dgr mase kite slalu sangat majuk ..( konon perangai mcm budak kecik kan ) ..munajat cinta by dewa ...


Malam Ini Kusendiri
Tak Ada Yang Menemani
Seperti Malam Malam
Yang Sudah Sudah

Hati Ini Selalu Sepi
Tak Ada Yang Menghiasi
Seperti Cinta Ini
Yang Slalu Pupus


Tuhan Kirimkanlah Aku

Kekasih Yang Baik Hati
Yang Mencintai Aku
Apa Adanya...

Mawar Ini Semakin Layu
Tak Ada Yang Memiliki
Seperti Aku Ini
Semakin Pupus...













Thursday, April 28, 2011

"Contest 'I LOVE MY EYES' from manis blog"

Assalamualaikum,
hye guys,kite jumpe lagi kan kat blog nieh..act,tade pe nak di share kan..tadi godek blog nieh 
cik ieja nieh & rupe nye die ade wat contest 
"Contest 'I LOVE MY EYES' from manis blog"






;)
disebab kan sya rase gedik-gedik tangan je mlm nieh,terus follow blog die 
&
satu entry baru dah tcipta khas untuk contest tuh

Ni picture bile pon tatawu la..lupe la..tapi around 2010..so,ok kan letak pic nieh...
nape sya letak pic ni?
sbb nampak mate sya mcm comei-comei je..
haha
amek kaw..kan aku dah bajet HOT..
Err..cik ieja,pic nieh ok kan ?
;)
sorry ye ! malas nak edit
;)

bubye guys !
;)




:smile and happy:

Sunday, April 24, 2011

bad day



hai guys ! mood : tgh marah 



kenapa sya tak boleh ayam lagi ?
kenapa sya tak boleh makan kacang ?
makan benda-benda yang bminyak such as fries , nugget , mcd , kfc ?
errrrrr....

nak makan tawu x !!!!
benci la bile mcm nieh
hmmm...
nak makan ape pon susah

pesanan pada diri sndiri kalau tanak **** naek kat muka lagi 
= tlg jge pmakanan yea
=jgn gedik-gedik makan bnde yg bnyk minyak
=jgn gedik nak ingkar arahan nieh
=jgn nak ngade curi-cyri makan even sjemput 

plisss ! nampak sgt kena pantang mcm dulu 
=(

Saturday, April 23, 2011

the simple things make my life so meaningful


Assalamualaikum =)


hye guys..selamat malam ok..actually,sya dgn serta merta on9 blog coz nak ubah design blog sya nieh..kenape??..errr..sbb loading eh..bukan la..laju je if korang nak buka blog nieh kan..kan3..hihi..dah tu sbb ape?..ok2..meh nak cite..ok..ce cite..ce cite..hehehe...=)
actually..blog nieh kan sya yang punya..of coz la sya nak sume benda yg bkaitan dgn sya same dgn sya..paham?..ehh..ta paham?...nape geleng-geleng pale nieh..ok2..story slow-slow..(sah..korang angguk pale)..senyum sampai telinga ok..=)


sya nak blog sya simple as me..nampak kan title tu
" the simple things make my life so meaningful "..ayat tu kire nye boleh describe kan pasai diri sya nieh..ok korang tak percaye kan?..boleh tanye diri sya sendiri..hehehe...serius babe..simple lagi senang..orang cakap susah senang,payah ka,jatuh la..bangun la..tu kan kehidupan..semua orang kena lalui..tak boleh nak tolak or cakap..eii..saya tanak macam tu!..hello kawan..mane boleh camtu..tu kan kehidupan kita..hidup nieh kan umpama roda..kdg-kdg kita kat bawah,kadang tu kita kat atas..macam lagu justin timberlake " what goes around comes around "..


nieh blog sya before di make up kan..





selepas di make up


hehe...same je pon..cuma sya banyak delete gadjet yang sya penah letak kat situ..ok x?..nampak simple kan..thanx..bosan la plak..nieh haa..sambil dok godek-godek blog sya tgh dgr lagu ku ukir indah namamu..huhu...lentuk abes la..lagu dia best...dulu sya penah letak dekat blog..korang try dgr kalau ta penah layan lagi lagu tu..sya bagi 5 bintang ok ! haha..


ok ! blog da setel..assignment pon tade ! apatah lagi test ! so kre nye cuti nieh sangat relax..sila jgn jeles dgn sya yea ..ohh..ramai dah member-member yang da abes study..waaa~ best nye korang..pade ckang kaisyah nazril amira ayub pidoih azhim kecik farah wani & sume kekawan tu..rindu gila sengal ah wehh!..<3 <3 <3


tu baru cakap pasai rindu kat kawan..blom cakap pasai rindu sayang lagi kat tsf..wakaka..to my tsf ~ sya rindu awak lebih-lebih nieh..hihihi..<3 hehe <3 <3 <3 <3 <3

rase nye sampai sni je kot..nanti kta jumpa lagi yea..oh ! lupe plak ..maybe nanti dah jarang update blog ok..err...omputih cakap bz , melayu cakap tade time..hehe..bubye ! jumpa nanti ok...



before tlupe something,nieh ha..ade nak share something..errmm..tengku shaiful fazuan,nanti lepas  bace mcg yea..haha..sya pon boleh jadi romantik jge..weks ! 
" when someone loves you

they don't have to say it 

you can tell by the way

they treat you "


" a lot of people walk in and out 

of my life

but you're the one

of the only ones 

I ever really wanted to stick around "





sincerely from my heart,
fifi natasya  mohd nazlan

bila dapat on9 gembiranya hati =)

Assalamualaikum =)


hye guys..im back..skrg sya ade di rumah..yes my home sweet home babe..=) & dapat on9 juga!
wehee~..gila rindu dkt blog nieh..rase cam nak post banyak-banyak ape yang sya nak cite kn nieh..huhu..tadi pon dah blogwalking dekat merata tempat..(gembira nye hati)..ohh..haii korang!..actually,sya nak share kan satu benda nieh ha..MIGRAIN..sya benci bile benda nieh serang pale otak..errrr...rase saket sangat-sangat..tadi godek-godek google & jumpe pasai nieh..nah~korang pon boleh bace..sya gedik-gedik share dkt cnieh coz sya tawu ramai kan yg slalu migrain espeacially kawan-kawan sya tuh =)


err..in bm ok..agak malas nak translate...hihi..nieh pon satu penyakit yang susah nak ubati ;)




cerita 1

What Makes a Headache a Migraine?

Almost everyone gets headaches. You might feel throbbing in the front of your head during a cold or bout with the flu, for example. Or you might feel pain in your temples or at the back of your head from a tension headache after a busy day. Most regular headaches produce a dull pain around the front, top, and sides of your head, almost like someone stretched a rubber band around it.
A migraine is different. Doctors define it as a recurrent headache that has additional symptoms. The pain is often throbbing and on one or both sides of the head. People with migraines often feel dizzy or sick to their stomachs. They may be sensitive to light, noise, or smells. Migraines can be disabling, and teens with migraines often need to skip school, sports, work, or other activities until they feel better.
If you have migraines, you are not alone. Experts estimate that up to 10% of teens and young adults in the United States get migraines. Before age 10, an equal number of boys and girls get migraines. But after age 12, during and after puberty, migraines affect girls three times more often than boys.

What Causes a Migraine?

Not all scientists agree about what causes migraines. Many believe that a migraine is caused by narrowing and expanding of the blood vessels in the brain. There are also theories that the level of certain chemicals in the brain may affect the nerve system that regulates pain.
Whatever the cause, experts do agree that different things trigger (set off) migraines in people who have them. For some people, eating certain foods brings on a migraine. Others find that sleeping too long (or too little) provokes a migraine attack.
Some common migraine triggers are:(errr...banyak yg sama ok)
  • stress
  • menstruation
  • skipping meals
  • too much caffeine
  • certain foods (alcohol, cheese, pizza, chocolate, ice cream, fatty or fried food, lunch meats, hot dogs, yogurt, aspartame, or anything with MSG, a seasoning often used in Asian foods)
  • sudden changes in sleep patterns
  • changes in hormone levels
  • smoking
  • weather changes
  • travel
Experts believe that the likelihood of getting migraines is inherited. If one of your parents gets migraines, you have a greater chance of having these types of headaches than someone who doesn't have a family history of migraines.

What's a Migraine Attack Like?

Most migraines last from 30 minutes to 6 hours; some can last a couple of days.
Every migraine begins differently. Some people just don't feel right. Light, smell, or sound may bother them or make them feel worse. Sometimes, if they try to continue with their usual routine after the migraine starts, they may become nauseated and vomit. Often the pain begins only on one side of the head. Trying to perform physical activities may worsen the pain.
Some people get auras, a kind of warning that a migraine is on the way. The most common auras include blurred vision and seeing spots, colored balls, jagged lines, or bright or flashing lights or smelling a certain odor. The auras may only be seen in one eye. An aura usually starts about 10 to 30 minutes before the start of a migraine. Some individuals experience a migraine premonition hours to days prior to the actual headache. This is slightly different from auras and may cause cravings for different foods, thirst, irritability, or feelings of intense energy.
rase saket macam nieh kan
err..sangat ta best =(
Some people with migraines also have muscle weakness, lose their sense of coordination, stumble, or even have trouble talking either just before or while they have a headache.

Diagnosing and Treating Migraines

Because migraine headaches and their triggers can vary between sufferers — in some people, for example, they're triggered by hormones; in others, by stress or even certain foods — how doctors treat someone depends on the type of migraine that person gets.
A doctor may ask someone having migraines to keep a headache diary to help figure out what triggers the headaches. If your doctor has asked you to keep such a diary, the information you record will help the doctor figure out the best treatment. A doctor may also take blood tests or imaging tests, such as a CAT scan or MRI of the brain, to rule out medical problems that might cause a person's migraines.
Part of treatment may involve making certain changes in your lifestyle — like changing your sleep patterns or dietary habits or avoiding certain stressors that trigger your migraines. Your doctor may also start you on a pain relief medication or also prescribe medicines that help with nausea and vomiting. Some people need preventive medicines that are taken every day to reduce the number and severity of the migraines.
Some doctors teach a technique called biofeedback to their patients with migraines. This technique helps a person learn to relax and use the brain to gain control over certain body functions (like heart rate and muscle stress) that cause tension and pain. If a migraine begins slowly, many people can use biofeedback to remain calm and stop the attack.
There have also been studies indicating that some alternative methods, such as acupuncture and the use of certain herbs, can help some people. However, it is important to ask your physician about alternative medicines before trying them for yourself. This is especially true of herbal treatments because they can interfere with more traditional methods of treatment.

Preventing a Migraine

The best way to prevent migraines is to learn what triggers (sets off) your migraines and then try to avoid these triggers. Take a break from activities that provoke a migraine, such as using the computer for a long time. If you know that certain foods trigger your migraines, try to avoid them. Some people find that cutting back on caffeine intake or drinking a lot of water can help prevent migraines.
Make a plan for all the things you have to do — especially during stressful times like final exams — so you don't feel overwhelmed when things pile up. Regular exercise can also reduce stress and make you feel better. If your doctor has prescribed medication, always have a dose on hand. Then if you feel a migraine coming, take your medicine. You can also try lying down in a quiet, dark room until the pain starts to go away.
Because migraines are so different for different people, it helps to keep a headache diary and get to know what provokes migraines in your own case. The more you understand your headaches, the better prepared you can be to fight them.
sumber : kidshealth.org/teen/diseases_conditions/brain_nervous/migraines.html

cerita 2

tadi godek-godek google & cari yuna..waaahhh~..sangat cantik ok..sya suka tgk style dia..nieh yg paling cun rase nye..=)

sorry guys,kena out dah..saket pale da mula serang..aishh~..bubye
errr....japg malam sya sambung..=(

Friday, April 22, 2011

kekasih halal =)

Saya sayang awak. Tapi betul ke saya sayang awak? awak sayang saya ke? kalau sayang, kenapa awak pegang tangan saya? awak nak tengok rambut saya? nak peluk saya? nak saya pakai seksi seksi? memang la awak tak bagi lelaki lain tengok saya pakai seksi tapi awak tak halal lagi untuk saya kan? saya sayang awak ke kalau saya bagi semua tu kat awak?

Saya sayang awak. Betul, saya tak tipu. Tapi sayang ke kalau bila dengan awak, saya lalai? saya lupa kat Dia yang dah cipta saya, yang bagi saya perasaan cinta kat awak. Saya lupa solat, saya lupa dosa, saya lupa Tuhan. Saya takut. 


Betul awak. Saya sayang awak. Tapi saya takut. Takut sangat nak sayang awak. Awak baik, selalu solat awal. Tapi kenapa bila dengan saya awak lupa solat? masa keluar, kita lalu je depan masjid. Tak pernah stop. Tapi kat tempat takde orang, kita stop. Beratus duit awak habis untuk saya kan? Saya hargai sangat. Saya tahu awak sayang saya. Tapi kenapa awak tak simpan duit tu dulu. Mana tahu ada jodoh, boleh kita kahwin.


Awak... Saya takut. Takut sangat. Takut bila ingat apa yang kita dah buat. Saya nak awak jadi halal untuk saya. Tapi tak boleh lah sekarang. Macam mana awak nak tanggung saya. Kita belajar lagi. Saya nak hidup dengan awak. Saya nak awak jadi imam saya. Saya nak sangat share everything dengan awak. Saya nak jadi kekasih halal awak. Tapi betul ke cara kita ni awak? Saya takut laaaa... 


Awak... Saya nak hidup dengan awak forever kat heaven. Tapi layak ke kita pergi heaven kalau kita macamni? macam mana kalau tiba tiba Dia panggil kita pergi? tak kisah lah saya dulu, awak dulu atau dua dua sekali. Boleh ke kita pergi heaven kalau Dia panggil kita sekarang? kalau lah Dia tanya apa yang saya dah buat dengan awak, apa saya nak jawab nanti? saya maluuuuuuuuuuu sangat kat Dia..

Awak... Lama saya fikir. Saya fikir pasal kita. Betul saya sayang awak. Tapi sampai bila kita nak macamni? Awak, saya dah fikir lama. Lepas ni, kalau saya tak message awak, tak nak jumpa awak, tak nak call awak, tak nak video call, mms or webcam dengan awak, awak jangan salah faham tau. Saya buat macamtu sebab saya sayang awak sangat sangat.


Awak... Saya nak forever kat syurga dengan awak. Dulu saya sedih sebab kita jauh. Tapi sekarang, saya bersyukur sangat. Tuhan sayang kita. Kalau dekat, awak boleh agak kan apa yang kita akan buat nanti? Saya tak tahu macam mana nk beritahu awak. Saya nak jaga hati awak. 


Tapi awak sedar tak sebenarnya saya dah kotorkan hati awak. Saya suka goda awak dengan manja saya, goda awak dengan body saya. Saya suka buat awak cair dengan saya. Jahatnya saya kat awak. Awak, saya banyak dosa. Awak nak ke terima orang macam saya jadi wife awak?


Awak... Saya nak bersihkan diri saya sebelum jadi yang halal buat awak. Saya nak jadi the best wife untuk awak. Baru lah awak tak pandang orang lain. Saya tak nak susahkan awak dengan saya yang macam ni. Saya nak jadi bidadari awak. Bukan kat dunia je. Tapi kat syurga jugak. Saya nak jadi bidadari awak forever and ever.


Awak... saya tahu saya tak baik. Banyak sangat kekurangan saya dan saya tak layak nak tegur salah awak. Tapi saya sayang awak. Apa yang kita pernah buat, bukan ada orang tahu pun. Siapa lagi nak tegur awak kalau bukan saya? saya pun nak awak jadi suami yang boleh pimpin saya ke syurga. Awak tak nak ke? Tak kan lah awak sayang saya untuk happy kat dunia ni je. Awak tak nak ke pilih saya jadi bidadari awak kat syurga nanti?


Awak... tolong lah. Saya tak nak dah jumpa awak. Tapi mungkin saya lalai jugak nanti. Syaitan selalu ada dengan saya. Suka je dia kalau saya keluar dengan awak, goda awak. Awak, tolong lah ingat kan saya bila saya lupa. Tolong ea? Saya lemah sangat. Saya nak jadi kuat. Kuat untuk awak yang saya sayang. Untuk hidup bahagia dengan awak.


Saya sayang awak sangat sangat. Cuba awak bayangkan. Macam mana kalau tiba tiba Dia panggil kita sebelum kita sempat bertaubat? Takutnya saya. Awak tak takut ke? macam mana kita nak pergi syurga? macam mana saya nak jadi bidadari awak? Saya nak sangat perasaan cinta ini kerana Dia. Tapi dengan apa yang kita dah buat, layak ke kita letak nama Dia dalam cinta kita? malu sangat kat Dia.


Awak... saya nak berubah untuk diri saya, untuk ibu ayah saya. Tapi, kalau saya berubah, awak still boleh terima saya lagi kan? saya nak berubah sebab saya nak jadi the best untuk awak dan jadi mommy yang the best untuk anak anak kita. Huhu tinggi betul cita cita saya. Saya pun nak kita jadi pasangan yang educated. Nak sama sama berjaya. Tapi educated yang taat padaNya lah. Mesti BAHAGIA kan? Kita ingat Dia, Dia pun ingat kita. So, boleh la Dia jaga kita nanti.

Awak... kalau saya pergi dulu, saya nak tunggu awak kat syurga tau. Awak doakan lah saya biar dapat masuk syurga. Saya nak jadi bidadari yang tunggu awak. And there, I'll be yours forever. Tapi, kalau awak pergi dulu? ye, memang saya sedih sangat. Tapi saya pun akan doakan awak. InsyaAllah. Nanti awak tunggu lah saya kat syurga ea? mesti ramai bidadari tunggu awak kat sana. Tapi, simpan lah satu tempat untuk saya jadi bidadari awak, ye? Saya nak jadi bidadari awak. 


Awak... maafkan saya kalau apa yang saya buat dan beritahu ni mengguris hati awak. Saya buat macamni sebab saya sayang awak, sebab saya cinta awak. Saya tak tahu macam mana nak beritahu awak. Sebab tu saya taip kat sini. Maaf sebab saya post kat sini. Bukan nak buka keburukan sendiri. At least mereka yang baca ni boleh jadikan kisah ni sebagai panduan. Ramai kat luar sana couple dan buat macam macam yang tak elok. Saya takot nak post kat awak. Tapi saya harap awak tergerak hati nak baca ni.


Awak... ingat tau. SAYA SAYANG AWAK ETERNALLY AND INFINITY. Saya akan tetap tunggu awak jemput saya sebagai yang halal untuk awak nanti 



copy from duniadeeba.blogspot.com

this is for you =)



                                                                                                           sincerely,
                                                                                                                 fifi natasya

Sunday, April 17, 2011

perlu kah kita berlagak baek andai diri maseh ada kekurangan?..

Assalamualaikum & selamat malam...

nampak entry tu kan??...maseh ade yg terasa ke dgn ape yg sya da post kan dekat blog nieh?..so sorry...
this is my blog!!!...jangan nak susah-susah kan diri dok jge tepi kain orang lain laaa!..aihh~..heran laa...kang kalu post kat cnieh ade je mulut yang nak sebar-sebar kan pasai blog nieh?..
asal menarik sgt eh blog nieh smpai nak gebang kat semua orang ha?...
buat sya menyampah jeee laaa...

eewww...nmpk pkataan tu?..rase da mcm ***** bagai dah nieh..aihh...heran bin ajaib nieh...salah kah kalu bcakap benda yg elok sket??...salah kah kalu kta bpikir secara positif sket??..salah kah kalu kta tutup mata tutup mulut tutup telinga & buat mcm benda nieh ta penah wujud dpn mata..if bnde senang mcm nieh pon ta bleyh nk follow memang TAKKKK untuk korang nak tunjuk yg korang tu baekkkkkk sgt dpn mata aku laaarhhh...aihh...betoi la bak kata pepatah " kuman dekat seberang memang nampak sgt2 kan!,tapi gajah depan mata boleh je ampa wat tataw"..perlu kah aku highlight pepatah nieh untuk ksedaran kta bersama??..perghhh~ ayat yg mercikkkkk...(ttuutt..seseorang tu kte lawak)sumpah aku bce pon nk gelak...=)

ehh...tgh bace ke?..terase eh?..amek laa sume ye..tapayah ucap time kaseh eh..=)
haa...nieh blog aku kan??..blog aku kan..admin dia "fifi natasya kan"..kan..kan..so,ape kena mgena orang luar dgn aku ha?..kau tu ngek yg slalu mbuatkan orang rase bile kau ade,rase mcm nak cepuk2 je..bila kau da tade rase mcm aman gila dunia nieh..kau phm ape aku ckp??..maklum laa..********...


hmmm...kau memang suke bikin org laen panas eh??..asal??..kau nieh baek sgt eh...sbb tu kau slalu buat org lain myampah kan,then boleh laa kau ckp "org yg di zalimi doa dia tmakbul "...eeewww...adik aku bagus lagi..

haa..kau engat kau bajet bagus eh ??..sampai org laen da ta boleh nak mgata kat kau eh??..mcm tu ehh..ehh..ehh..heyy!...tolong sket..bce jelas-jelas & phm ape aku smpai kan..jgn kau nak bajet kau hebat pandai cemerlang terbilang gemilang & b'bilang-bilang yea..bljar dulu pndai-pandai bru kau bajet ku bagus depan aku!!..ada phm??...


fine..aku memang tgh marah...read my entry carefully...jgn nak same kan aku dgn pompuan lain yg kau penah jumpeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!..
ngeks!...bukan sume same laaa ngoks!!..huh...da bce??...orang laen jgn nak thegeh-hegeh nk perasan yg aku tulis nieh untuk die tu...

eehhh...pkataan kau tu en...korang tukar la dgn pkataan murni & mulia bla korang ade perasaan marah yg mluap-luap nieh..phm??..thanx...haa...aku gne pkataan aku untuk mgambarkan yg aku memang tgh marah..




thanx bca entry yg tah pape nieh...selamat malam tsf..<3