To handle yourself , use your head , to handle others , use your heart

Monday, December 30, 2013


aku manusia
yang senang diajak bicara
tetapi sukar difahami .


Mungkin





sangkanya 
aku tak punya hati . 
melihat kemesraan si gadis lain 
bersama lelaki yang punya hati aku . 
gamaknya hati aku ni tiada berperasaan .
mungkin ? :)


kadang - kadang aku rela berfikir ,
teman karib yang senang diajak kemana-mana . 
stress belajar mungkin ,
dan keluar bersama adalah jalan terbaik . 

takpe , 
aku manusia . 
si gadis yang tahu fikir .
bukan tahu , yang bisa berfikir . 


Malas




Tak tau nak sedih ke gembira .
Mohon hentikan lakonan ni .
Aku bukan bodoh ,
Tak mengerti semua ni .




Aku malas ambil kisah .

Thursday, December 26, 2013

Pernah :)




pernah sekali aku pandang langit .
dengan mudah air mata aku mengalir .
aku senyum
aku sapu air mata yang bernilai itu .

pernah sekali aku pandang laut .
leka sungguh dengan bunyi ombak .
aku senyum
aku hayati bunyi itu .

pernah sekali aku jatuh .
malu untuk bangun .
malu yang bukan kepalang .
lantas aku lari .
cuba menyorok
supaya manusia sekeliling tidak melihat lagi .



Saturday, December 21, 2013

Me - Mo - Ri




separuh masa .
bukan sepenuh masa .
mengadap lembaran putih
yang kononnya tercatat segala perihal hati .
konon

realitinya .
kosong , suci tanpa contengan .
masih mengharap seterusnya dipenuhi
catatan seorang gadis .
yang jelas kemudian hari bisa dibaca dijadikan memori .

dan semalam .
aku cuba menulis .
mencoret apa yang dirasai hati
terlintas difikiran .
namun ia berhenti ,

" simpanlah memori itu dibalik ingatanmu "
:')

Si-la



sila pergi
jauh - jauh dari aku

sila bawa diri
jauh- jauh dari aku

sila ,
dengan tulus hati .
aku biarkan engkau pergi .




Friday, December 20, 2013

#ThrowBACK

#throwback

zaman lalu , eh bukan zaman teknologi tinggi yang tak mampu
digecapi oleh setiap kanak-kanak ataupun remaja .
zaman konon nya anak orang kaya yg mampu ada telefon bimbit .

dulu cerita pasai minat ,
perempuan la yang paling excited .
macam aku punya .
minat abang senior sampai termimpi-mimpi .
biasa la , dulu
mana berani nak bertentang mata , nak selisih bahu memang jaraknya 3 meter .
kalau senior lalu tepi kelas , time tu la boleh bangun berdiri usha sipi-sipi .
nampak tak terujanya hati bila minat dekat abg senior ?
dulu , no telefon memang susah la nak dapat .
kalau dapat pon , no telefon rumah .
eh berani kau si gadis nak call si teruna ye ?

dulu takde facebook , instagram , twitter bagai ni .
yang setiap kali keluar nak update .
setiap detik , saat , minit nak upload gambar .
memang tak sah kalau tak stalk orang yang kita minat kan ?
kalau dulu ,
memang tak laa . sanggup datang kelas , nak tengok orang yang kita minat .
dah memang rahsia teruk la kita minat dia tu .
kalau sekarang , like - like , comment- comment .
okay , orang dah boleh syak ye ;)
sangat tak menarik .
rasa macam tak private langsung .

sekarang lain .
sangat - sangat lain .


hemm , bebudak sekarang takde pengalaman yang kita pernah rasa dulu agaknya .




Wednesday, December 18, 2013

sengaja




kadang - kadang aku bukannya tak faham ,
aku faham sebenarnya ,
tapi aku sengaja .
ya .


sengaja untuk tak faham .



Friday, December 13, 2013

diam







' diam itu umpama radio yang terpasang tapi tak on suis '



agaknya aku baru faham
apa itu diam .


Saturday, December 7, 2013

Serius




serius
aku rindu . 
rindu yang aku rasa tak dapat diluahkan . 

serius
aku tak tipu . 
perasaan ni aku tak pernah nak sangka . 

wahai hati . 
tolong kuat . 
tenangkan hati ku . 

Teringin dan Berharap




kadang kadang
aku teringin
apa yang aku nak
aku dapat

kadang kadang
aku berharap
apa yang aku impikan
aku dapat

kadang kadang
aku menyesal
untuk teringin dan berharap
sebab aku tahu
aku tak akan dapat



Marah



marah aku ,
aku pendam .

aku tahu ,
buat apa nak dicerita .
kalau orang tak faham aku .

marah aku
biar aku tahu .


Tuesday, December 3, 2013

kan best kalau ada pintu kemana saja ! ( doraemon )


" esok ada test jepun . bdebor hati . "


sekarang aku study jepun sambil berangan .
ala ala honeymoon gitu .
walhal esok test .

kan best kalau sekarang ni ,
aku ada dekat jepun .
duduk dekat taman bunga
sambil makan sushi .

eh bukan , sambil melepak dengan kekawan
bercakap dalam bahasa jepun .
korewa desuka ?
ima nan ji desuka ?
nampak senang disitu .
percayalah , nak ingat vocab pun sangat susah .

gempak bukan , kalau ada pintu kemana saja .
senang-senang ja balik malaysia pi jawab test esok hari .
konon dah expert jepun .

kan best kalau ada pintu kemana saja !


mimpi , 2013

Monday, December 2, 2013

Aku pernah sayang orang




aku pernah sayang orang .
sayang sampai aku rasa dia aku punya .
senyum dia .
gelak dia .
cakap dia .
semua aku boleh ingat .
aku tak akan lupa .
sampai bila - bila .

tapi aku lupa satu benda .
kita semua hanya pinjaman sementara dekat bumi ini .
aku lupa ,
yang bernyawa bakal mati .
tinggalkan nama . tinggalkan kenangan . tinggalkan ingatan . tinggalkan kebaikkan .
dan yang penting dia bukan aku punya lagi .


al fatihah .

Tenang




bila aku tengah sedih .
aku pegang rapat dada .
dan


" al fatihah ."


aku bisik baca sambil pejam mataku .
moga hilang sedih tadi ,
dan ganti ketenangan dihati .

Wednesday, November 27, 2013



tak kuasa melayan . 
manusia yang ditanya tapi tiada jawapan . 


mohon penjelasan . 

jauh

jauh .
makin jauh sebenarnya .

tapi aku diam .
elak diri .
dan
cuba mengerti .

istimewa .

bagi aku ,
kau istimewa .

sungguh .
serius .

istimewa membuat
hari-hari aku ceria .
tak fikir derita .
tak ingat duka .

sekarang aku fikir ,
istimewa ke aku bagi kau ?



Friday, November 15, 2013

mr someone



tolong simpan
dalam dalam


aku tak mampu lagi
R I N D U




(Rindu , 2013)

Friday, November 8, 2013

Wednesday, October 30, 2013

kesalahan




pejam celik pejam celik
ya , masih bernafas .
segar tidak aku rasa . kenapa ?
dikelilingi asap asap kilang .
terkadang hati berniat nak menganas , mahu saja ditutup kilang berhampiran .
pantas , otak berfikir .
si gadis genit ini kurang kemampuannya .
mana boleh nak tutup kilang semata - mata seorang saja manusia mengada lagak diva ni .
iye dak ?

macam tu juga pandangan lain .
saat ada manusia yang buat kesalahan kecil , lantas cepat dituding jari kearahnya .
eh , kawan . mana pergi hati budi ?
tak pernah nampak agaknya kebaikkan dia yang dulu ?
sebelum satu kesalahan kecil muncul dengan tiba-tiba .

hello ,
manusia atas bumi ni .
sila sedar diri .


Saturday, October 19, 2013

ruang HATI


ada satu ruang .
dulu aku simpan .

simpan jaga baik - baik   .
agar kau cepat masuk .

sekarang ,
kau ada dalam ruang itu .
terimakasih ruang .

ruang yang hancurkan aku dulu kini sudah terisi .
HATI



terima :))

hujan . 
rahmat . 

sakit . 
ujian . 

sabarlah . 
ini ketentuan :))

Thursday, October 17, 2013

Wednesday, October 9, 2013

menduga




manusia menduga .
terkadang hati cukup kuat untuk menghadapi hari esok .
dan terkadang hati cukup lemah untuk terus hidup esok .

keep calm and stay :')

Wednesday, September 4, 2013

#MSY


assalamualaikum .


aku minta maaf andai ada tersalah kata . kasar perbuatan . kejam perasaan .
aku manusia biasa . yang sering melakukan kesalahan . acap kali ditegur tapi masih berdegil dihati .
alhamdullilah . dibukakan pintu hati untuk disayangi lagi . harap kasih dihati sampai ke mati :')

pernah dihati , tertutup rapi . tapi sampai bila cuba berlagak cool .
eh , aku manusia .
punya hati , punya perasaan .
yang sekarang dihati penuh bunga .
walau tak pasti , tapi
aku masih berdoa .
biarlah dia yang terakhir .
amin .

Saturday, August 10, 2013

pemerhatian



bila datangnya ujian .
kita harus tempuhi .
bukan mengelak
semakin banyak ujian
semakin dewasa umur kita .


berdasarkan pemerhatian dalam mengorak kehidupan .

Friday, July 26, 2013

Untuk kesihatan . baca dan amalkan :)










Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air. Jika boleh, anda cubalah elakkan. Tapi, kenapa plak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut? Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik.

7  waktu yang saya maksudkan tu adalah:

1. Sebaik saja bangun tidur. Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.

2. Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.

3. Selepas memakan buah-buahan.

4. Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat. Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika. Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum (saya paham sangat keadaan anda masa nie).

5. Sewaktu tengah makan.
Senang kata, cuba elakkan makan berulam air. Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan perut buncit.

6. Sebelum atau sesudah makan.
Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.

7. Selepas melakukan persetubuhan dengan pasangan.
Mudah-mudahan anda boleh mengikuti petua di atas. Mula-mula mungkin susah sikit kot. Tapi, lama-kelamaan ia pasti akan sebati dengan diri anda.




sumber : sini - sini






its none of your business

apa kata mereka ?
perlukah aku ambil peduli ?
maaflah . i am not that kind of person.
apa tingkah ku usah kau ambil pusing walau tak berkenan di hati.
aku hidup dengan kehidupanku.
aku tidak hidup dengan kehidupan orang lain.
biarlah walau A kata kau pun. jika B kata ku,maka ia tetap B.
TAK SELESA ?
angkat kaki,jalan.
tak siapa menghalang.
degilkah?
bukan. ini bukan itu.
aku sudah lama hidup dengan keadaan B ini. tak susahkan siapa pon.
jadi
bersihkan dahulu kotor di tengah kain mu dan jangan ganggu hidupku.
it's none of your business
 ^^V




*selamat bersahur salam ramadhan ;)

Thursday, July 25, 2013

roda dunia

dunia
kadang utara 
kadang selatan
kadang indah di awangan 
kadang semak di benak mantel 
apakan daya inilah dunia

jangan kau sangka yang asyik itu emas yang buruk itu najis
jangan terperanjat jika yang sedang kau asyik itu najis manakala yang kau hina itu emas
apakan daya inilah dunia

kau aku kita masing-masing punya bahagian sendiri
cumanya 
usah kau lokek berkongsi
usah kau gusar bersenudiri
tahulah akan dikau inilah dunia

liku ini kau harus tenang aku harus tenang
kau harus bijak aku harus bijak
ingatlah..inilah dunia

Sunday, July 21, 2013

hi , hi and bye bye




kawal jiwa . kawal hati . 
dan tolong kawal nafsu makan fifinatasya oi . 
-.-



kepada jerawat ,


terimakasih jerawat . 

semakin nak dekat raya , semakin berleluasa kau bertakhta dimuka . 
terimakasih makanan , kerana anda saya bakal lancarkan darurat . 
terimakasih sekali lagi , sebab muka saya bakal ditempek dengan segala bagai jenis kunyit . 



terimakasih daun keladi . 

harap lepas ni tak jumpa lagi . 


ikhlas dari hati . 

cumcum sikit buat tenangkan hati sambil belek muka depan cermin 
*sobs sobs *

Friday, July 19, 2013

bikin gua , panas .


bila aku diam . 
malas bertegur , dikatanya aku 
perempuan sombong . 
perasan , berlagak . 


bila aku terlebih ramah , 
mula jatuh hati . 
lepas tu dicari-cari buat aku rimas . 
meluat , panas . 


tolonglah manusia . 
aku ni perempuan . 
aku ni manusia . 
malas itu sifat . 
sombong itu sifat . 
semuanya adalah sifat . 
yang menjadi persoalan mentaliti kamu itu bagaimana nya ?


Sunday, July 14, 2013

randoms



tak faham aku .
lagak macam sempurna .
tolonglah .
aku , diri aku .
suka hati la .
kisah pula bila aku over .



Take me away - Dear Juliet





Take me away , I need the sand and the waves .
The sunset and let's not forget those warm autumn days
I just need to get out of here
And visit the coast just to see him .
There's gotta be something else out there for me
I could feel it in my heart the day I started to dream .

Saturday, July 13, 2013

cerita .



sekarang
belum tiba masa untuk aku cerita .
tiba masanya nanti .
kau bakal tutup telinga jauh pergi .

malas mendengar atau muak .
itu aku tak pasti .
yang pasti aku puas ,
berlaku jujur .




bohong








kehidupan yang dikelilingi dengan pembohongan .

Thursday, July 11, 2013

Antara dulu dan sekarang .



i-miss-you .

dulu mungkin , aku selalu ungkap .
dulu mungkin , aku selalu teringat .
dulu mungkin , aku selalu rindu .
dulu mungkin , bertambah sayang .

i -love-you

dulu aku ikut , lembut hati .
dulu aku , baik hati .
dulu aku , manjakan hati .


tapi sekarang , yang dulu .
tetap dulu . masih sama .
yang berubah . ego dihati .
mohon jangan , suruh aku ungkap i miss you , i love you .

terima kasih .
DULU vs SEKARANG :)

satu - dua




bahagi dua .


jangan begini .
aku hanya satu .
satu aku belum cukup satu .
masih mengagahkan diri menyatukan diri .
bagaimana bisa aku bahagi dua ?


Sunday, July 7, 2013

bulat bulat , jadi carton .






bosan . dan ini hasilnya sebentar tadi .
nak study , tapi malas . dan esok isnin . 



Friday, July 5, 2013

motif : ramadhan is coming :)


setiap helai muka surat dalam buku aku . tak kira math , sej , chemistry , biology . 
mesti ada conteng . conteng benda alah yang merapu . tangan aku memang tak boleh duduk diam . 
andai kata aku ni ada satu bilik khas untuk menconteng , mesti dengan - dengan dinding tu penuh aku conteng . sekarang aku terpikir , mana hala tuju aku sebenarnya . 

masa kecik , cita-cita nak jadi orang sumo . eh , bukan orang sukan . means apa-apa yang berkaitan dengan sukan , i want to be part of them . itu masa aku sekolah rendah , cita-cita tu muncul pon sebab aku tengah aktifkan diri menghitamkan muka yang sedia ada . boleh bayangkan dulu berambut boyish , ala - ala rempit gitu . haa ! amek kau nyah , bila ingat balik , sumpah nak gelak . selamat bukan aku seorang yang ja boyish . 

then masuk sekolah menengah . alahaai , jadi baik kejap . junior la kata kan . tapi junior kat kelas je la . bila bab sukan , aku join group senior . hiks hiks. time tu macam terlebih ego la . well , dapat join senior . walhal time tu form 1 . konon macam tak takut la tu bila ada geng dengan senior . watdefak man . sangat- sangat bodo aku rasa sekarang ni . pemikiran yang nampak sangat tidaklah matang --'

oh , once sekolah menengah , cita-cita aku ada ubah sikit . kan masa form 1 ada satu form kena isi kan . ada la hobi , cita - cita bagai . cikgu suruh isi 3 . aku dengan yakin letak . 


macam watdefak man . apa jadi dengan aku ni . orang lain bagai - bagai je . bayangkan dari form 1 sampai form 3 aku isi benda sama . last masa form 3 , untuk isi pmr apa tah . cikgu kelas aku tanya , " fifi , you tade cita-cita lain ke ? always the same , year by year " hiks . kisah plak aku . time tu memang konon nak jadi ahli sukan pon . aku sanggup redah hujan , panas terik semata-mata nak pi bersukan . boleh bayangkan , keluar ke sekolah pukui 6.30 pagi pastu balik sampai dekat rumah pukul 8 malam . sampaikan satu hari tu , aku penat sangat , balik - balik terus tido . andddd , buku aku langsung tak pandang . ponat deh ! .. oh , time tu aku PMR . hehehehehe . aku fail / gagal kemahiran hidup , geografi masa exam trial . penat dengar cikgu berleter . serius , cikgu berleter , siap kena buat aku janji . hemm , lepas tu terus aku pon . yela , kena fikir pmr . haa , masa bulan puasa tu , memang aku tido awal , bangun awal . study . konon laa . padahal dengar lagu , texting bagai . nak dekat pukui 6 baru sentuh buku . tapi , syukur la . keputusan elok . 

fuhhh ! .motif aku tulis . ramadhan ni mengingatkan aktiviti-aktiviti aku buat . hiks ! ni salah satu contoh masa aku belajar dulu . and now , aku nak sambung study lagi . dan tetap kena puasa kat hostel . ohmaiii ~ . saya kanak-kanak kecil, yang malas bersahur , dan selalu merungut lapar tepat pukui 3petang . sekian kisah bulan ramadhan saya . 


count down to ramadhan . be prepared :)
knowledge , mind , soul . 












aku manusia juga





diam .
diam .
aku sabar .
sabar aku punya had .
aku bukan manusia sempurna .
yang bila dimaki akan diamkan diri .

aku manusia , bukan yang sempurna .
jadi aku angkat berlalu pergi .
kau sakit hati , aku kena rasa .
aku sakit hati , kau rasa ke ?

Thursday, July 4, 2013

stay





coming home .
and if you ask me I will stay . 
I will stay . 













Wednesday, July 3, 2013

trains

don't go far off , not even for a day ,..
because..
because ..
i don't know how to say it :
a day is long enough and i will be waiting for you .. as in an empty station when the trains are parked off somewhere else..
asleep .. :')

Tuesday, July 2, 2013

aku budak baru belajar .



bila aku petik gitar .
angin sepoi aku rasa .
bila aku petik gitar .
mula otak menjana idea .
bila aku petik gitar .
terungkai segala masalah
bila aku petik gitar .
aku rasa aku bukan aku .


nyaring kedengaran .
lagunya hancur sekali .
nada nya entah dimana .

maaf aku minta .
aku budak baru belajar .

explain it if you can .





love is just love . 
it can never be explained .