To handle yourself , use your head , to handle others , use your heart

Thursday, February 28, 2013

#geram aku terbalas .


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ

assalamualaikum pembaca setia . 
malam ni , mood gua mood layan perasan . hiks hiks ! cecomel je kan guna hiks ni . ;D

aku nak ke klimaksnye terus boleh ? malas dah nak bpuitis2 bagai ni . 
"kadang-kadang kita harus melepaskan sesuatu yang tidak pasti dengan rela hati ."
macam dalam perhubungan . err , aku tak bcakap pasai diri aku ye . 
ini hanya luahan perasaan . ^^

kenapa bila kita dah berjanji sihidup semati , dan bila ditengah jalan kemanisan tu , akan timbul perbalahan . 
dan kenapa bila kita berjanji setia sehingga hujung nyawa , tapi bila berada dipenghujungnya akan timbul cerita orang ketiga ?
dan kenapa bila sesuatu hubungan yang baik tidak dilanda ombak ganas , bila tiba saatnya akan muncul cerita ungkit mengungkit . 
renungkan . ini sudah tercatat dan sudah ditakdirkan jalan hidup kita . 
janganlah kita acap kali menyalahkan takdir dan mula menuding jari salahkan orang lain . 

ambil cermin , dan tatap wajah hati anda . 
bukan sekadar renungan , tapi muhasabah diri . 
andai diri masih ditakuk itu , buangkan lah .

orang sekeliling , janganlah anda hanya bermulut manis , tetapi dibelakang bagaikan duri dalam lipatan . 
aihh -.-











Tuesday, February 26, 2013

mimpi semalam punya semalam


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ

assalamualaikum sayangs sayanggsss . 
hari ni , baru ada mood nak menaip panjanggg . ops , panjang ke ? 
btw , hari ni dah hampir ke bulan mac . dengan kata lain , aku masih pelajar sem 6 yang sedang menjalani latihan industri di JABIL . 
okay anak anak , di jabil ye . kenapa aku mention ? 
sebab nak jellykan you all you all laa . hiks hiks ! ;D 
peace brader and sisterrr . 

mari ke mukhadimahnya yang pasti tidak lari dari niat asal aku menaip entry ni . huhu . 
actually , cerita ni dari hari ahad malam . tapi disebabkan line gua minta diciumi , gua tak boleh nak on9 . erghhh ! *line jellybean*
haa , hari ahad tu , korang2 ade tengok tak cerita chandramukhi , err , something spell like dat laa . aku tengok cerita tu , first2 tu memang tak faham . asyik dok tanya mak aku jaa . 

gua : mama , cerita ni actually pasai apa ?
mama : tengok laa dulu . 

10 minit kemudian . 

gua :mama , pasaipa dia dok rasuk rasuk pompuan tu ?
mama : satg faham la tu . 

5 minit kemudian . gua hangin beb , cerita nak abeh , tapi gua tetap tak faham-faham . 

gua :ijam , bukak sat info . nak baca . 
ijam : ishh , berapa kali nak bukak ? *smbil tekan info*
gua : awat depa bagi info sikit ? mcm mna nak faham ? bgtau la sat , apa jadi kat pmpuan tu ?
ijam : tengok cerita lain senang . tanya banyak . 
gua : *sentap sentap*

5 minit . lepas terkejut tengok mata pompuan kena rasuk . betoi2 time ijam tukaq channel . hampehhh ! terkejut i u'llssss .

gua : haa ! dah faham . pompuan tu kena rasuk la . sebab nak balas dendam . 
mama : dulu dia penari , blablaablaaablaaaa *cerita sampai abeh*
gua : ma , tadi orang tanya takmau cerita . buang masa tengok . satg konfem tak boleh tidoq . 


*************
malam tu , memang gua tak boleh tidoq . puas pusing kanan kiri depan belakang . last2 sekali gua tak ingat tidoq pukul berapa . yang pasti esoknya gua bangun lambat sebab tak set alarm . siap mimpi H A N T U . 


Eerrr ,  thanks to my friend yang kejutkan . :') 





Sunday, February 24, 2013

# CORETan


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ



belum puas kau khianati aku . 
semalam kau muncul kembali . 
mengimbau kembali memori lama . 
bsengat dihati ku . 

andai kata hatimu belum puas , 
sini kau kemari . 
patungkan diri aku . 
ungkapkan apa yang tersemat dihati . 

kau membenci bukan diri aku . 
tapi diri sendiri . 
dengan kesalahan sendiri , 
kau menyalahkan aku . 

itu permainan kau . 
dan aku juga turut serta . 
menjadi pemain , yang dibuang sebelum bermain . 
peluh tak terasa , kesakitan yang menjelma . 
terima kasih . 


" put the blame on ME "
^^

AIS kacang pelishhh


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ
assalamualaikum manusia . 
sikacak , sicantik dan sicomel .
hujan diluar sana , mbantut niat hati gua nak menjamah aiskacang makcik jemah . 
fuhhh . gigil oh . sedap , tambah makan dgn pisang goreng . 
okay bye . 
hiks hiks ! 
:D


Thursday, February 21, 2013

rindunya T.T






Waheeda Zolkifli weyhh jom netballll , xsyox la xdak ampaaaa . huhu

i got an emel from facebook this morning . 
see , and right now i miss netball so much . 
then , petang tadi dapat text dari junior , 
sme jge . ajak main netball . 
next week dorang ada friendly . 
and now , korang baru bgtau gua , 
ish ish . 
T.T

terimbau kembali zaman start main netball . 
korang ingat aku hingin sangat ke nak main netball ni ?
aku terpaksa okayy . dipaksa . dan sangat terpaksa time tu . 
kenapa ?
satu alasan yang cikgu netball tu guna . 
aku ingat lagi beb . 
"u'll semua player handball , and mesti korang tahu mcm mne nak passing bola kan ? "
lerr . tu je ? lps tu , apahal yang cri aku dlm kelas . dah kata kan tanak main . tanak la cikgu >.<
cikgu garang sangatttt . saya takut . da la netball tu main pon aku ta reti . 
haa ! tu presepsi aku dkt sukan netball . 
aku memang benci gila weh . semua budak netball , lembut lembut je . 
walhal aku ganas , ganas kot . siap hentam bola handball kt muka keeper . hiks hiks ! 

bbalik pada topik netball . 
first day tu , cikgu netball buat selection . 
aku kan time tu kecik cili padi . main plak lincah sangat . 
alih alih , cikgu tu tarik tangan aku then put me aside . aside okay . mcm kena kick dri padang hokayyyy . 
ohh , then baru aku faham . cikgu amek aku jadi kapten . hikhiks . 
tgk , tak pasal2 nak amek aku as a captain . aku main pon tak lagi . 
lepas main2 , selection semua . aku dapat la posisi aku . 
WA . as known as wing attack . 
lerr -.- 
tah pape je en . mcm tak penting . 
last last , baru aku tau . 
WA function dia dapatkan bola semua tu . 
oh , kira gua bkn gadis gadis padang la kan . kira mcm kna braksi hebat la kan . hakhak ! haktuihh betoi . 
petang tu , kitorang budak yang tpilih ni , balik . mse balik tu , mulut memang tkumat kamit myumpah seranah cikgu tu . 
bayangkan la , dok herdik kitorang yg tak reti main netball . 
aku rasa aku paling dasyat kot kena marah . hakhakhak ;D 
itu zaman sekolah rendah . 
and aku ingat lagi , masa aku dapat untuk wakil negeri , cikgu netball aku tak lepas aku pergi . 
kedekut betoi . rupe nye , dia tanak aku skip kelas . kan nak UPSR . 
btw , thanks cikgu intan n yusmiana . 
cikgu dah buat hati saya melekat dkt netball . 
saya skrg ni lebihkan netball dri sukan lain . 
and saya da mula sayangkan netball mcm sygkan diri saya . 
saya ingat lagi saya pernah nangis msa cikgu tengking saya . 
-.- sampai hati cikgu . takut titee . hehkhek . 

netball netball dan netball . 
time aku kat sekolah menengah pon , aku still main netball . 
sayangnya aku kat netball smpai skrg . dkt JMTi pon aku still main .
rindu nya nak main netball . 
nak jadi ref , nak jdi cikgu . hehehe ;D

TO all girl yang masih aktif dengan netball . 
ayuhh , semangat . ;D
MAIN SAMPAI JOHAN OKAYYYYY . 
johannnn okay , bukan johan raja lawak .

cc: netball SK sungai ara , SMK bukit jambul , mrsm BP , JMTI . 




Tuesday, February 19, 2013

aku okay je la :')




بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ

assalamualaikum dan selamat petang sikacak dan sicantik yang singgah di blog gua . 
hari ni , kerja seperti biasa  untuk makluman orang yang baca , 
gua sedang menjalani OJT atau dikenali praktikal . 
gampang bukan ayat gua ? 
hari ni lebih ganas sikit mukhadimah gua , 
sebab nanti klimaks gua buat ayat tangkap leleh punya . muehehehe ;D 

Hari ni , kerja tak banyak . sampaikan aku boleh layan youtube . hehe . maaf maaf kalau admin tau . jenuh . pakat lepas ni youtube kna block . kalau semut ada depan aku dah lama aku skodeng apa depa dok buat . gila bosan weh . dengan kakak-kakak yang kerja kat situ aku boleh dok kacau . maafkan gua . >.<

ahhh sudah . mula aku nk cerita dari A- Z . 
tadi baca satu artikel ni . 
lupa nk amek link dia . 
ayat dia macam ni 
" tak semestinya kalau kita sendirian , kita akan sunyi . dan kita tak pernah sendirian . diatas sana sentiasa ada dengan kita "
lebih kurang macam ni ah ayat dia . 
dan sekali aku nak bagitau . 
actually , aku dapat idea nak tulis ni . 
yang ini . 
ini dan ini . mohon baca :D


andai masa boleh diputarkan . 
akan ku lari jauh bersama impian . 
tak perlu lagi hidup dalam kepuraan . 
mencari apa itu kebenaran . 

jika kebenaran telah kukecap . 
mungkin juga kepedihan kuterima . 
benar bukan ?
apa aku rasa , kau patut rasa . 
pahit aku telan , pahit juga kau perlu rasa . 
kata sayang bukan ? 
mana perginya itu . 

aku rela sendirian . 
malas mahu memikirkan lagakmu . 
tak punya hati dan perasaan . 
masih belum puas menayang sikapmu itu . 

dan jangan kata aku sendirian .
aku tak pernah sendirian . 
dimana aku , disitu dia . 
dia . diatas sana ^^






Monday, February 18, 2013

hujan lagi :')



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ

entah kenapa , masih berpuisi lagi aku . 
dipandang sepi , 
dpandang kelam . 
namun jemari masih menaip pantas , 
sepantas kata didalam kotak fikiran . 
idea diterjah , 
mencungkil bakat . 
dialam maya ini muncul seni . 

kenapa berbelit madah bseni ?
lari tajuk , usah peduli . 
yang pasti kpuasan dihati . 

bulan masih belum penuh . 
lantas menyembunyikan diri dibalik awan . 
malu malu ia . turun sikit demi sedikit . 
selautan kasih membanjiri hati . 
wahai hati , kuatlah dikau . 
banyak perjalanan perlu kau tempuhi . 
baru sedikit sudah menyerah . 
bagaimana mahu menjadi wanita dihormati ?

hujan diluar belum berhenti . 
sama seperti didalam hati . 





aku layang - layang



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ
mari sicantik dan sikacak , baca luahan dihati :')


kalau boleh ingin aku jadi layang - layang
masih bebas diatas awangan
walaupun diikat setia oleh tuannya ,
namun aku masih bebas mengikut arah angin .

wahai tuan ,
lajulah lagi larianmu itu .
agar aku tinggi bersama burung diatas sana .
ingin aku mengecap keindahan dunia sebelum rebah diatas tanah .

tapi sayang .
tuan masih belum gagah berlari .
semalu ditanah mengigit dikaki .
lantas tanganmu terlepas tali itu .
lalu aku mengembara diatas sana .
belum puas , aku jatuh .
jatuh menjunam diatas tanah .


" manusia ,ada hari kau diatas sana ,ada hari kau dibawah sana,mari bersyukur dengan nikmat yang diberi "




Sunday, February 17, 2013

ambil itu sebagai pengajaran



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ 
Assalamualaikum sikacak dan sicantik manusia sekalian . 
mari dengarkan lagu mana hilangnya - monoloque ft adira & hazama 
lagu yang mampu buatkan aku rasa apa itu kehidupan . 
ada pasang surut didalam kehidupan kita . 
eh , itu pendapat aku bila dengar lagu ni .
 so pelis , jangan nak sembang kencang disini ye  T.T

ah , mari kita straight to the point . 
clear and easy to understand . am i right ?
" ambil itu sebagai pengajaran" 
tak kira dari segi bahasa atau tidak , aku nak tegaskan ini adalah berkaitan dengan hidup aku . 
pernah tak korang ada sahabat bilamana anda berada di tadika , sekolah agama , sekolah rendah , sekolah menengah , mahupun uni ?
sahabat yang korang rasa , boleh berada dimana-mana . 
bila kita text , dia akan reply . 
bukan bila boyf text baru nak reply . 
and kawan yang senang berkata jom , 
bila kita nak keluar . 
bukannya kawan yang hanya keluar dengan boyf saja . 

pernah tak korang rasa , 
kawan korang hanya memerlukan korang bila terdesak . 
bila perlukan bantuan saja ?
pernah tak ?
 lepas tu , dia akan tenggelam timbul tunjuk muka bila dah tak perlukan perkhidmatan kita . 
dan pernah tak korang rasa kawan senang amat senang dijumpai . 
ditepi jalan , ditepi tasik serta dikaki lima .
dan kawan sewaktu susah hanya akan muncul selepas korang mencari dipelusuk dunia . 

jika anda yang membaca ini mempunyai sahabat yang baik , 
hargailah mereka . :')
sahabat baik amat susah ditemui . 
macam cinta sejati . 

ahh , rare bukan ! :P
sayonara . 

#np : mana hilangnya 

"Kemana hilang sayang puas ku mencari
Saban hari mendaki kau masih belum ku temui
Di manakah kau bersembunyi
Ku belum jumpa apa yang ku cari"