To handle yourself , use your head , to handle others , use your heart

Friday, July 5, 2013

motif : ramadhan is coming :)


setiap helai muka surat dalam buku aku . tak kira math , sej , chemistry , biology . 
mesti ada conteng . conteng benda alah yang merapu . tangan aku memang tak boleh duduk diam . 
andai kata aku ni ada satu bilik khas untuk menconteng , mesti dengan - dengan dinding tu penuh aku conteng . sekarang aku terpikir , mana hala tuju aku sebenarnya . 

masa kecik , cita-cita nak jadi orang sumo . eh , bukan orang sukan . means apa-apa yang berkaitan dengan sukan , i want to be part of them . itu masa aku sekolah rendah , cita-cita tu muncul pon sebab aku tengah aktifkan diri menghitamkan muka yang sedia ada . boleh bayangkan dulu berambut boyish , ala - ala rempit gitu . haa ! amek kau nyah , bila ingat balik , sumpah nak gelak . selamat bukan aku seorang yang ja boyish . 

then masuk sekolah menengah . alahaai , jadi baik kejap . junior la kata kan . tapi junior kat kelas je la . bila bab sukan , aku join group senior . hiks hiks. time tu macam terlebih ego la . well , dapat join senior . walhal time tu form 1 . konon macam tak takut la tu bila ada geng dengan senior . watdefak man . sangat- sangat bodo aku rasa sekarang ni . pemikiran yang nampak sangat tidaklah matang --'

oh , once sekolah menengah , cita-cita aku ada ubah sikit . kan masa form 1 ada satu form kena isi kan . ada la hobi , cita - cita bagai . cikgu suruh isi 3 . aku dengan yakin letak . 


macam watdefak man . apa jadi dengan aku ni . orang lain bagai - bagai je . bayangkan dari form 1 sampai form 3 aku isi benda sama . last masa form 3 , untuk isi pmr apa tah . cikgu kelas aku tanya , " fifi , you tade cita-cita lain ke ? always the same , year by year " hiks . kisah plak aku . time tu memang konon nak jadi ahli sukan pon . aku sanggup redah hujan , panas terik semata-mata nak pi bersukan . boleh bayangkan , keluar ke sekolah pukui 6.30 pagi pastu balik sampai dekat rumah pukul 8 malam . sampaikan satu hari tu , aku penat sangat , balik - balik terus tido . andddd , buku aku langsung tak pandang . ponat deh ! .. oh , time tu aku PMR . hehehehehe . aku fail / gagal kemahiran hidup , geografi masa exam trial . penat dengar cikgu berleter . serius , cikgu berleter , siap kena buat aku janji . hemm , lepas tu terus aku pon . yela , kena fikir pmr . haa , masa bulan puasa tu , memang aku tido awal , bangun awal . study . konon laa . padahal dengar lagu , texting bagai . nak dekat pukui 6 baru sentuh buku . tapi , syukur la . keputusan elok . 

fuhhh ! .motif aku tulis . ramadhan ni mengingatkan aktiviti-aktiviti aku buat . hiks ! ni salah satu contoh masa aku belajar dulu . and now , aku nak sambung study lagi . dan tetap kena puasa kat hostel . ohmaiii ~ . saya kanak-kanak kecil, yang malas bersahur , dan selalu merungut lapar tepat pukui 3petang . sekian kisah bulan ramadhan saya . 


count down to ramadhan . be prepared :)
knowledge , mind , soul . 












No comments: