To handle yourself , use your head , to handle others , use your heart

Monday, December 30, 2013


aku manusia
yang senang diajak bicara
tetapi sukar difahami .


Mungkin





sangkanya 
aku tak punya hati . 
melihat kemesraan si gadis lain 
bersama lelaki yang punya hati aku . 
gamaknya hati aku ni tiada berperasaan .
mungkin ? :)


kadang - kadang aku rela berfikir ,
teman karib yang senang diajak kemana-mana . 
stress belajar mungkin ,
dan keluar bersama adalah jalan terbaik . 

takpe , 
aku manusia . 
si gadis yang tahu fikir .
bukan tahu , yang bisa berfikir . 


Malas




Tak tau nak sedih ke gembira .
Mohon hentikan lakonan ni .
Aku bukan bodoh ,
Tak mengerti semua ni .




Aku malas ambil kisah .

Thursday, December 26, 2013

Pernah :)




pernah sekali aku pandang langit .
dengan mudah air mata aku mengalir .
aku senyum
aku sapu air mata yang bernilai itu .

pernah sekali aku pandang laut .
leka sungguh dengan bunyi ombak .
aku senyum
aku hayati bunyi itu .

pernah sekali aku jatuh .
malu untuk bangun .
malu yang bukan kepalang .
lantas aku lari .
cuba menyorok
supaya manusia sekeliling tidak melihat lagi .



Saturday, December 21, 2013

Me - Mo - Ri




separuh masa .
bukan sepenuh masa .
mengadap lembaran putih
yang kononnya tercatat segala perihal hati .
konon

realitinya .
kosong , suci tanpa contengan .
masih mengharap seterusnya dipenuhi
catatan seorang gadis .
yang jelas kemudian hari bisa dibaca dijadikan memori .

dan semalam .
aku cuba menulis .
mencoret apa yang dirasai hati
terlintas difikiran .
namun ia berhenti ,

" simpanlah memori itu dibalik ingatanmu "
:')

Si-la



sila pergi
jauh - jauh dari aku

sila bawa diri
jauh- jauh dari aku

sila ,
dengan tulus hati .
aku biarkan engkau pergi .




Friday, December 20, 2013

#ThrowBACK

#throwback

zaman lalu , eh bukan zaman teknologi tinggi yang tak mampu
digecapi oleh setiap kanak-kanak ataupun remaja .
zaman konon nya anak orang kaya yg mampu ada telefon bimbit .

dulu cerita pasai minat ,
perempuan la yang paling excited .
macam aku punya .
minat abang senior sampai termimpi-mimpi .
biasa la , dulu
mana berani nak bertentang mata , nak selisih bahu memang jaraknya 3 meter .
kalau senior lalu tepi kelas , time tu la boleh bangun berdiri usha sipi-sipi .
nampak tak terujanya hati bila minat dekat abg senior ?
dulu , no telefon memang susah la nak dapat .
kalau dapat pon , no telefon rumah .
eh berani kau si gadis nak call si teruna ye ?

dulu takde facebook , instagram , twitter bagai ni .
yang setiap kali keluar nak update .
setiap detik , saat , minit nak upload gambar .
memang tak sah kalau tak stalk orang yang kita minat kan ?
kalau dulu ,
memang tak laa . sanggup datang kelas , nak tengok orang yang kita minat .
dah memang rahsia teruk la kita minat dia tu .
kalau sekarang , like - like , comment- comment .
okay , orang dah boleh syak ye ;)
sangat tak menarik .
rasa macam tak private langsung .

sekarang lain .
sangat - sangat lain .


hemm , bebudak sekarang takde pengalaman yang kita pernah rasa dulu agaknya .




Wednesday, December 18, 2013

sengaja




kadang - kadang aku bukannya tak faham ,
aku faham sebenarnya ,
tapi aku sengaja .
ya .


sengaja untuk tak faham .



Friday, December 13, 2013

diam







' diam itu umpama radio yang terpasang tapi tak on suis '



agaknya aku baru faham
apa itu diam .


Saturday, December 7, 2013

Serius




serius
aku rindu . 
rindu yang aku rasa tak dapat diluahkan . 

serius
aku tak tipu . 
perasaan ni aku tak pernah nak sangka . 

wahai hati . 
tolong kuat . 
tenangkan hati ku . 

Teringin dan Berharap




kadang kadang
aku teringin
apa yang aku nak
aku dapat

kadang kadang
aku berharap
apa yang aku impikan
aku dapat

kadang kadang
aku menyesal
untuk teringin dan berharap
sebab aku tahu
aku tak akan dapat



Marah



marah aku ,
aku pendam .

aku tahu ,
buat apa nak dicerita .
kalau orang tak faham aku .

marah aku
biar aku tahu .


Tuesday, December 3, 2013

kan best kalau ada pintu kemana saja ! ( doraemon )


" esok ada test jepun . bdebor hati . "


sekarang aku study jepun sambil berangan .
ala ala honeymoon gitu .
walhal esok test .

kan best kalau sekarang ni ,
aku ada dekat jepun .
duduk dekat taman bunga
sambil makan sushi .

eh bukan , sambil melepak dengan kekawan
bercakap dalam bahasa jepun .
korewa desuka ?
ima nan ji desuka ?
nampak senang disitu .
percayalah , nak ingat vocab pun sangat susah .

gempak bukan , kalau ada pintu kemana saja .
senang-senang ja balik malaysia pi jawab test esok hari .
konon dah expert jepun .

kan best kalau ada pintu kemana saja !


mimpi , 2013

Monday, December 2, 2013

Aku pernah sayang orang




aku pernah sayang orang .
sayang sampai aku rasa dia aku punya .
senyum dia .
gelak dia .
cakap dia .
semua aku boleh ingat .
aku tak akan lupa .
sampai bila - bila .

tapi aku lupa satu benda .
kita semua hanya pinjaman sementara dekat bumi ini .
aku lupa ,
yang bernyawa bakal mati .
tinggalkan nama . tinggalkan kenangan . tinggalkan ingatan . tinggalkan kebaikkan .
dan yang penting dia bukan aku punya lagi .


al fatihah .

Tenang




bila aku tengah sedih .
aku pegang rapat dada .
dan


" al fatihah ."


aku bisik baca sambil pejam mataku .
moga hilang sedih tadi ,
dan ganti ketenangan dihati .